Molenaar worden?
Molen De Duif is op zoek naar vrijwillig Molenaars man/vrouw
'Houd jij de boel graag draaiende? Schrik je niet van een beetje tegenwind? En is uitleg geven koren op je molen? Word dan vrijwillig molenaar.'
Dat een molen handmatig draaiende wordt gehouden, zullen veel mensen nog wel weten. Maar dat daar nog veel bij komt kijken, is minder bekend.
Om de Molen in goede conditie te houden moet hij wekelijks draaien 'Molens blijven goed als je er echt mee bezig bent' 'Bovendien doet het wat met je om met zo'n eeuwenoud monument te werken. Als die molen aan het werk gaat, kreunt hij in al zijn voegen. Dat maakt wel indruk.'
Maar wat doet een molenaar eigenlijk?
Als molenaar op molen de Duif moet je minstens twee dagdelen in de week beschikbaar zijn ook moet je fysiek in goede conditie zijn en over enige spierkracht beschikken een molen draaiende houden is zwaar werk. Je moet de zware wieken van de molen in gang zetten en deze vervolgens ook weer tot stilstand brengen niet bang zijn om in de wieken te klimmen om de zeilen voor te hangen
En vooral leren het weer te herkennen. Want daar moet je als molenaar op reageren Gaat het hard waaien? Uit welke richting komt die wind? Is er onweer op komst? Allemaal zaken die je als molenaar goed in de gaten moet houden.
Mocht je interesse hebben en meer willen weten maak dan een afspraak met één van onze molenaars of loop een dagje mee.
Wat zegt de molen?
Molens kunnen boodschappen doorgeven.
Vroeger had men nog geen telefoon of internet. De molenaar kon toch berichten doorgeven door de wieken van de molen in een bepaalde stand te zetten. Er zijn verschillende soorten wiekstanden die hieronder verder worden uitgelegd. Ook vandaag kent de molenaar deze wiekstanden en worden ze nog steeds gebruikt. Om de wiekstanden te bekijken moet je vóór de molenwieken staan, met je gezicht naar de wieken toe.
1. Vreugdestand
Wanneer er iets heel leuks is gebeurd dan zet de molenaar de wieken van de molen in de vreugdestand. Dat kan als er iemand gaat trouwen of als er een kind is geboren.
De bovenste wiek staat dan op 5 over 12.
2. Rouwstand
Als er iemand is overleden, zet de molenaar de wieken in de rouwstand. Iedereen weet dan dat er een dierbare van de molenaar is overleden. In de rouwstand staan de wieken op 5 vóór 12.
Het is gebruikelijk de molen in de rouw naar het huis van de overledene te richten.
3. Korte ruststand
Als de molen voor korte tijd stil staat dan heet dat korte rust. Mensen uit de omgeving weten dan dat de molen even niet werkt. De wieken staan bij deze wiekstand helemaal recht voor het lijf van de molen als een plus teken +.
4. Lange ruststand
Als de molenaar een paar weken niet werkt heeft hij heel lang rust. Bijvoorbeeld als de molen gerepareerd moet worden of als de molenaar op vakantie is. Mensen uit de omgeving weten dan dat de molen voor langere tijd niet werkt. De wieken van de molen staan bij lange rust in een kruis.
5. Feeststand
Bij bijzondere feesten zoals Nationale Molendag wordt de molen versierd. Dit doet de molenaar door lijnen met vlaggetjes tussen de wieken te spannen.
- Adresgegevens:
- Molen De Duif
- Molenweg 91
- 8071 TJ Nunspeet
- Tel: 0341-254145
- BGG: 0341-252356
- Klik hier voor de route naar molen De Duif
© 2015 - 2024 Stichting vrienden van molen De Duif Nunspeet Alle rechten voorbehouden